reede.New York ilma glamuurita

Minu blogis avaldatud fotod kuuluvad minule ning nende avaldamine ärilistel eesmärkidel ilma minu nõusolekuta ei ole lubatud.

Minu foto
Nimi:
Asukoht: Astoria, New York City, United States

21 detsember 2006

Piparkoogi algus

Tegin eile piparkoogitainast.
Piltidel on karamelli tegemine roosuhkrust.
Piparkoogipilti veel pole, sest tainas peab kaks päeva seisma.
Tainas maitseb ka väga hästi :)

9 Comments:

Anonymous Anonüümne said...

PALUN RETSEPTI!

neljapäev, detsember 21, 2006 12:29:00 PM  
Blogger Ruudi said...

Ja juba Inga palub retsepti :)
Aga, uou! Sa ka hakanud kokkama ( vòi vàhemalt oma kokkamist jààdvustama)!!!
Ma ei viitsi piparkoogiga jànnata ja Ikeast saab ka valmis tainast vòi valmis piparkooke... Mul veel eelmise aasta omad alles..

neljapäev, detsember 21, 2006 1:23:00 PM  
Blogger Reede said...

Ma vahel kokkan jah, kui vaim peale tuleb. Eriti tihti ei tule :)
Eelmisel aastal sain oma tädilt piparkoogitaigna retsepti ja proovisin teha ka. Kuna vaatasin, et tainas tuli liiga kleepuv, panin jahu juurde ja lõpptulemusena (peale kahepäevast kohustuslikku seismist) oli taigen liiga sitke. Sel aastal siis tegin täpselt retsepti järgi. Homme vaatan, kuidas küpsetamine õnnestub.
Huvitav, kas meie Ikeas ka piparkoogitainast müüakse. Meil on küll juba pikemat aega plaanis sinna minna, aga pole jõudnud veel ette võtta.
Retsept on siis tädi Lehtalt Mõisakülast (kirja pandud täditütar Anu poolt, toimetamata kujul :))
Teed siirupi panni peale: 300 gr suhkrut pruunistada, kui on sulanud näeb välja nagu ilus tume kohvi, sega puulusikaga. Juurde 0,5 liitrit kuuma vett peene joana, tuleb palju tossu, lisa 1 kg suhkrut, keeda, läheb tihedamaks, siis võta tulelt ära jahtuma. Kui on kõik see jahtunud, pane kogu kupatus potti (sinna tuleb siis tainas, võib ka kaussi panna)
Nüüd hakka lisama juurde lisandeid: 3 tl. nelki, 3 tl kaneeli,1,5 tl kardemoni, 0,5 tl ingverit, o,5 liitrit õli, 300 g hapukoort, 6 munakollast (valgeid ei pane),0,5 tl soola, 6 tl küpsetuspulbrit, juurde u 2 kg jahu, pool sellest teise sordi jahu, algul sega lusikaga, siis pese käsi puhtaks ja sega käega nagu leivatainast. Kui segu enam käe külge ei jää, kata kilega ja pane 2 päevaks seisma. No seda tainast jätkub meie pere jaoks, kui tahad vähem, tee pool kogust. Ja vahepeal ei tohi tainast ära süüa, enne kui küpsetama hakkad!!!! Need on mu ema õpetussõnad sulle! Head küpsetamist! Nagu nägid, ei käi piparkoogi sisse mingit pipart.

PS Kuumale suhkrule lisatav vesi peab olema ise ka väga kuum, et suhkur mööda kööki laiali ei lendaks.

Tore näha, et Ruudi ka ikka veel olemas on ja sõna võtab :) Blogi jaoks pole Sul vist eriti aega...

neljapäev, detsember 21, 2006 2:45:00 PM  
Blogger Reede said...

Lisainfiks veel, et tädi peres on 4 liiget ja neil jätkub sellest taignast siis jõulu- ja aastavahetuse ajaks.

neljapäev, detsember 21, 2006 2:47:00 PM  
Anonymous Anonüümne said...

Aitäh tädile retsepti eest! Tekkis kohe tahtmine proovida, sest kirjeldus tundub ju üsna lihtne. Ainult et kui ma lugesin seda hoiatust suhkru laialilendamise kohta, siis tuli mul kohe meelde, kuidas lapsepõlves pool potti kuuma õli mööda kööki laiali lennutasin :) Aga millist hapukoort sa kasutasid?

neljapäev, detsember 21, 2006 7:14:00 PM  
Blogger Reede said...

Mina kasutasin esimest ettejuhtuvat hapukoort ehk siis Friendshipi oma, sest venelaste juurde selle väikse asja pärast sõitma ei hakka ja meie orgaaniliste kaupade poest ega letist ma hapukoort üldse ei leidnud.
Ega seda keeruline pole teha jah, aga mul eelmisel aastal ei tulnud ideaalne ja rohkem ma teinud pole. Eks homme on näha, kuidas selle aasta tainas välja tuli.

neljapäev, detsember 21, 2006 8:07:00 PM  
Anonymous Anonüümne said...

Aitähh!
Ma olen ka teinud mingi krt teab mis retsepti järgi piparkooke ja ainus häda oli et liiga heledad tulid, mitte väga tumepruunid. Pean selle retsepti ka välja kraapima ja võrdlema.
Ja siis teen piparkookidest pilte....

reede, detsember 22, 2006 3:43:00 PM  
Anonymous Anonüümne said...

Ja kus siis piparkoogid ise on?
Tegin eile taigna ja loomulikult publiku tungival n6udmisel kypsetasin kohe yhe plaaditäie... jube head ka kr6bedad piparkoogid! Igal juhul paremad kui minu eelmise aasta retsept mis kasutas valmis siirupit. Ja ylejäänud laar tuleb täna ära teha, nii et ainult yks päev taignaseismist. Mis teha, kiired ajad... Muidu syyakse taigen nagunii ära, parem siis juba kypsetan.
Tegin pool laari tädi Lehta retseptist ja taignat sai isegi s6pradele jagatud. Nii et - tädi Lehta on nyyd yle maailma kuulus!
Kauneid j6ule teile seal New Yorgis.

pühapäev, detsember 24, 2006 2:11:00 PM  
Blogger Reede said...

Panin piparkookide pildi ka üles :)
See taigen kerkib küllalt palju, nii et tuli päris õhukeseks rullida ja annab palju välja küll. Me oleme kolm plaaditäit jõudnud kahe päevaga ära süüa ja sõpradele ka natuke jaganud. Liibanonlasele ja kreeklasele maitses küll :)
Teile California kanti ka kauneid jõule!
No ja mujale kantidesse ka ikka jõulu!

pühapäev, detsember 24, 2006 5:18:00 PM  

Postita kommentaar

<< Home




see web stats